Vyrábame narodeninovú tortu!

Ahojte!

 

Dnes sa s Vami chcem podeliť o svoj najnovší výtvor – torta pre mladú slečnu 🙂 Postup máte zdokumentovaný slovne i fotkami. Dúfam, že Vás inšpiruje k vlastným nápadom alebo podnetu pre inšpiráciu.

Tak poďme na to!

 

1.

0 (1)

Upečený korpus potrieme džemom, navrstvíme plnku a uložíme ovocie, v tomto prípade lesné mrazené ovocie. Ak je ovocie mrazené, je potrebné ho pred uložením do krému obaliť v práškovom cukre. Neukladáme ho úplne ku kraju, aby nám prípadná šťava, ktorú ovocie pustí, neznehodnotila tortu, keď už bude potiahnutá hmotou.

2.

0 (2)

Ovocie do plnky mierne zatlačíme, aby nevypadávalo.

3.

0 (3)

Vrch ovocia potrieme jemnou vrstvou krému, aby sa nám naň lepšie prichytila ďalšia vrstva korpusu.

4.

0 (4)

Uložíme ďalšiu vrstvu – korpus

5.

0 (5)

Korpus potrieme vrstvou džemu – ak robíme vyššiu tortu, netreba potrierať džemom každý korpus, aby torta nebola príliš presladená.

6.

0 (7)

Na korpus potretý džemom dáme ďalšiu vrstvu krému a uložíme ovocie, rovnako ako v popise vyššie.

7.

0 (8)Ovocie znova jemne zatlačíme a potrieme jemnou vrstvou krému, takto vrstvíme až do požadovanej výšky torty.

8.

0 (9)Tortu ukončíme korpusom, ktorý už len potrieme maslovo-pudingovým krémom. (Pozor – pod poťahovú hmotu musí ísť vždy maslový krém. Nie šľahačkový a pod. – iba, pokiaľ obsahuje maslo, tak môže ísť. Samotný smotanový alebo šľahačkový krém by nám poťah na torte znehodnotil).

9.

0 (11)Tortu potrieme maslovým krémom a vyhladíme povrch, aby sa nám dobre nanášala poťahová hmota.

10.

0 (13)Hmotu si zafarbíme na požadovanú farbu, rozvaľkáme na silikónovej podložke na hrúbku cca 2-3mm (musí byť rozvaľkaná hmota aspoň 1.5 násobok veľkosti torty, aby sa nám dobre pracovalo a dali sa vyrovnať všetky strany). Rozvaľkanú hmotu prenesieme – ak si trúfate, môžte ručne, ak nie, tak si ju preneste aj so silikónovou podložkou a preklopte na tortu. Zahladíme jednotlivé strany dorovna a prebytok hmoty odstránime dookola nožom.

11.

0 (15)Keďže sa v tomto prípade jedná o poschodovú tortu, treba si spodok vystužiť, aby sa nám vrch nevtláčal a nedeformoval tortu. Vystuženie môže byť originál kúpenými drevenými výstužami, umelými výstužami, ktoré si viete upraviť na požadovanú výšku, alebo môžete použiť slamky a do nich narezať na potrebnú výšku špajdle. Výstuhu treba urobiť pod celou plochou vrchnej časti torty.

12.

0(16)Tak isto si upečieme korpus na vrchné poschodie.

13.

0(17)Postup sa opakuje ako pri spodnej časti torty – natrieme džemom, navrstvíme krém, uložíme ovocie, obalené v cukre a mierne pozatláčame, natrieme jemne krémom a prikryjeme ďalším korpusom. Takto vrstvíme do požadovanej výšky.

14.

0(19)Dokončená – navrstvená vrchná časť torty.

15.

0(21)Potrieme maslovo-pudingovým krémom, dáme zachladiť a môžeme si pripraviť poťahovú hmotu aj na vrchnú časť.

16.

0(22)

Keď máme potiahnutú podľa postupu uvedeného vyššie aj vrchnú časť, tak na spodnú časť, kde sme dali výstuhu, si položíme jednorázovú cukrárenskú podložku tak, aby nám nepretŕčala cez vrchné poschodie torty a uložíme na ňu spomínané vrchné poschodie.

Potom už zdobíme podľa vlastnej fantázie alebo predlohy rôznymi vykrajovačkami, kvietkami, srdiečkami, lištami, písmenkami, krajkami, otláčatkami prípadne jedlým povrchom. 

17.

Dokončená – ozdobená torta 🙂

Všetky spomínané komponenty od hmoty, farieb na hmoty, perlete, spreje na potraviny, vykrajovačky, krajky, písmená, otláčatká, cukrárenské podložky, výstuže, si môžete zakúpiť v našom E-shope (zatiaľ v príprave – použite kontaktný formulár)